• Italië, Spanje en Frankrijk melden dat de stijging van het aantal coronadoden afzwakt.
  • De drie landen reageerden op de uitbraak van het coronavirus met strenge lockdowns. Er zijn geen plannen om de restricties te versoepelen.  
  • Tijdens een optreden in het programma ‘Meet the Press’ op NBC herinnerde de Italiaanse premier Giuseppe Conte zijn land eraan dat social distancing “de enige manier is om pandemie gezamenlijk te verslaan”. “Blijf zoveel mogelijk thuis”, pleitte hij. “Ga niet uit.”

Na weken van sombere krantenkoppen meldden Italië, Spanje en Frankrijk zondag een daling in het aantal coronadoden.

In Italië daalt het aantal nu drie dagen op rij. Op vrijdag werden 766 sterfgevallen gemeld, zaterdag 681 en zondag 525, de kleinste stijging sinds 19 maart, zo blijkt uit cijfers op de website Worldometer.

Italië zag ook het aantal vastgestelde besmettingen teruglopen van 4.805 gevallen op zaterdag naar 4.316 op zondag. In totaal zijn er in het land 128.948 coronabesmettingen geregistreerd. 

Met 15.889 (t/m zondag) mensen die zijn bezweken aan het COVID-19, telt Italië het grootste aantal coronadoden van alle landen waar het coronavirus heeft toegeslagen. 

"We lijden ontzettend. Het is een vernietigende pijn", zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte zondag tijdens het programma 'Meet the Press' op NBC. 

Conte heeft het land met 60 miljoen inwoners op 10 maart op slot gezet en de bewegingsvrijheid beperkt. Mensen moeten thuisblijven. Wie naar buiten moet voor werk of essentiële zaken, zoals boodschappen of apotheekbezoek, moet zijn neus en mond bedekken.

De Italiaanse politie heeft al meer dan 175.000 mensen beboet voor het overtreden van de regels", meldde de Amerikaanse nieuwssite The Hill

"Onze aanpak is misschien niet perfect maar we hebben zo goed mogelijk gehandeld met wat we nu weten", zei Conte tegen NBC's Chuck Todd. "Ik zie dat ons model wordt overgenomen door andere landen en het draagt de goedkeuring van de Wereldgezondheidsorganisatie. De resultaten wijzen er tot nu toe op dat we op de goede weg zitten."

De lockdown zou aanvankelijk tot 3 april duren maar dat werd verlengd tot in ieder geval 13 april. Het is nog niet zeker wanneer de verregaande maatregelen worden opgeheven, zei premier Conte. 

Medische experts overal ter wereld hebben gezegd dat social distancing de enige manier is om de rappe verspreiding van het virus te temperen. Het doel is, zeggen zij, om de stijgende grafiek van coronagevallen af te vlakken - flatten the curve - zodat de gezondheidszorg niet overspoeld wordt door patiënten. 

In de Verenigde Staten, die met 336.851 coronagevallen het grootste aantal geregistreerde besmettingen tellen, is de corona-aanpak versnipperd omdat die in handen ligt van de afzonderlijke staten. 

Zondag waren volgens de officiële meldingen wereldwijd 1,26 miljoen mensen positief getest op het coronavirus en meer dan 69.000 mensen zijn eraan overleden.

Van het totaal aantal coronagevallen zijn er 331.200 vastgesteld in de VS, daar zijn inmiddels 9.500 mensen overleden aan COVID-19, blijkt uit data van Johns Hopkins University

Cijfers over vastgestelde besmettingen zijn overigens vrijwel zeker een onderschattingen. Er zijn veel verschillen in de meetmethoden tussen landen en de frequentie van testen is van grote invloed op het aantal vastgestelde besmettingen.

Lockdown in Spanje

Spanje zag de afgelopen vier dagen een daling van het aantal coronadoden. Zondag werden 674 sterfgevallen gemeld tegen 749 op zaterdag en 850 en 961 op vrijdag en donderdag, laten de cijfers op Worldometers zien.

Spanje is na de VS het hardst getroffen wat betreft aantal coronagevallen. Op zondag telde het land 130.759 geregistreerde besmettingen en 12.418 doden. 

De Spaanse premier Pedro Sanchez kondigde 14 maart een lockdown voor twee weken aan. Deze werd eerst verlengd tot 11 april en daarna tot 25 april omdat het land worstelde om de escalatie van COVID-19-gevallen onder controle te krijgen, meldde persbureau Bloomberg

Frankrijk laat vergelijkbare data zien. Tenminste 90.864 Fransen zijn officieel positief getest op het coronavirus en 7.575 zijn eraan overleden. Op zondag kwamen er 518 doden bij en dat zijn er flink minder dan de dagen ervoor. 

Donderdag werden in Frankrijk 1.355 doden bevestigd, 1.120 op vrijdag en 1.053 op zaterdag, meldt Worldometers.

Frankrijk ging net als andere landen in Europa op 17 maart op slot. Aanvankelijk zou de lockdown 15 dagen duren maar deze geldt nu tot in ieder geval 15 april. Premier Édouard Philippe heeft al gezegd dat een verlenging waarschijnlijk is, meldde France 24.

De Italiaanse premier Conte erkende tegenover NBC dat hij een "groot offer" vraagt van de Italiaanse bevolking. Hij herinnerde hen eraan dat dit de "enige manier is om de pandemie gezamenlijk te verslaan". 

"Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga niet uit", zei hij. 

Lees meer over het coronavirus: